Saariteema: Kreetalta Hailuotoon, Kreikka-Suomi, 10.8.2018

on

Viime viikko meni Kreetalla tutustuen Kreikan väitetysti parantuneeseen craft-olutskeneen, eli join kuumalla parvekkeella marketista ostettua olutta. Lähimarketissa oli sentään merkittävästi parempi valikoima nyt kuin 8 vuotta sitten, kun viimeksi saarella lomailin. Silloin valikoima oli pari belgiä ja muutama saksalainen vehnä, ja jokin lager nyt jo mahdollisesti lopettaneelta paikalliselta panimolta. Nyt sentään entisen Nøgne-miehen Σολο-panimon tuotteita oli useissa marketeissa, Septemia, Vorreiaa, Flarosta, Dark Cropsia. Kyltit Cretan Breweryyn näkyi ohiajaessa, mutta erikoisesti heidän oluita en kaupasta löytänyt.

Rethymnonissa ja Haniassa tuli pikaisesti käytyä, mutta baaririntamalla ei ihmeellistä. Haniassa Plano ja Ride olivat molemmat pullopainotteisia, ensimmäisessä belgialaisia ja jälkimmäisessä modernimmalla tuontiolutfokuksella. Ei mitään järkeä toki juoda 10 euron hintaisia, mahdollisesti vanhoja, Omnipolloja toisella puolella Eurooppaa. Rethymnonin turistiravintolakadulla sijaitseva Bricks vaikutti sentään panostaneen kreikkalaisiin hanaoluisiin, mainostaulussa neipaa. Ainakin puitteet olivat kohdallaan rantakadun ravintolassa. Kuskina jäi kuitenkin sekin varsinaisesti kokematta.

Reissun parhaaksi nousivat Septemin Honey Golden Ale, Dark Cropsin tumma ipa ja Flaros IPA. Olin kuitenkin huomaavinani, että yltiöhumaloidut ei minulle oikein toimi kuumalla kelillä uima-allaskontekstissa. Tällaisessa tilanteessa sillä jäähdytettyyn lasiin kaadetulla Mythoksella, Fixillä ja Keolla on paikkansa. Ylivoimaisesti parhaaksi tältä osastolta ja muutenkin nousi kuitenkin Lyra kreetalaispanimon golden ale, joka tuntui pehmeydellään maltaiselta ja kevyen karamelliselta lagerilta. Erinomainen juuri siinä ympäristössä. Kreeta ei edelleenkään ole mikään olutkohde, mutta kyllä siellä viikoksi juotavaa löytyi craft-osastoltakin, kun ei kiirettä pitänyt.

Heti kun huhut Hailuodon panimoravintolasta levisivät, lupasin itselleni vihdoin tekeväni pitkään suunnittelemani pyöräretken Hailuotoon. Viimeisenä varsinaisena lomapäivänä vihdoin kelit kohdallaan, ei liian kuuma eikä liian tuulinen. 100 kilometrin pyöräilyssä on kuitenkin sen verran pyörittelemistä että täytyy vähän suunnitella jo lautta-aikataulujenkin takia.

Hailuodon panimo on aikalailla puolivälissä saarta, heti varsinaisen kyläkeskuksen alussa. Valitettavasti tämä alkupätkä Hailuotoa on kaikkein tylsintä maisemiltaan. 5km ennen keskustaa tulee vasta muutakin kuin metsikköä ja viivasuoraa tietä.

Hanassa kuusi omaa olutta, ja uutta Juhlavehnää lukuunottamatta kaikki Oulussakin hyvin saatavilla. Pellonmaitua en aiemmin ole maistanut, joten se maistoon. 3,5% vahvuus on sopiva palautusjuomaksikin, ja yllättävän täyteläisen viljainen kevytolut katoaa parissa minuutissa.

Ulkorakennuksen päässä olevassa baarissa on rustiikkinen sisustus, joka sopii tottakai miljööseen, ei tänne mikään modernin sliipattu juttu sopisikaan. Ulkona sekä aurinkoisella etupihalla että varjoisella takapihalla on terassi, joissa useampia pitkiä penkkejä ja räsymatoilla peitettyjä pöytiä.

Sisällä lisää maalaisromantiikkaa, harmaantunutta puuta ja nariseva latolattia. Oikein viihtyisää. Musiikit soi old school vinyylipyörittimeltä, ei sentään savikiekoilta. En tiedä miten tämä talviaikaan toimisi, etuhuoneessa ei monelle asiakkaalle ole tilaa, mutta liekö ylisillä jotain? Portaat sinne ainakin vie.

Pysähdys jäi hieman pikaiseksi, kannattaa varat lauttarantaan siirtymiseen pyörällä tunti, kääntynyt tuuli teki paluumatkasta hieman hitaamman ja menomatkan 45 minuuttia olisi tehnyt tiukkaa ainakin minulle.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s